Freshwater pearl, Saltwater pearl, Swarovski pearl..

Lazimnya kita sudah kenali mutiara air tawar (Freshwater pearl) dan mutiara air masin (Saltwater Pearl). Walaupun tidak terdapat perbezaan yang ketara di antara keduanya, namun pasaran terutamanya di Sabah ini memperlihatkan mutiara air masin mempunyai kredibiliti nilainya tersendiri.

Mutiara biji air masin boleh mencecah hampir atau melebihi ratusan ringgit Bagi sebiji. Begitu juga rantai mutiara pada 18 inci pun boleh mencecah ribuan ringgit. Ia jauh berbeza dengan mutiara air tawar walaupun tiada perbezaan yang ketara di antara keduanya.

Faktor ini sebenarnya dipengaruhi oleh permintaan dan penawaran. Mutiara air masin payah diperolehi sedangkan sedangkan mutiara air tawar amat banyak dihasilkan menyebabkan ia banyak terdapat di pasaran. Ini yang menyebabkan mutiara air masin ini tinggi nilainya berbanding air tawar.

Satu lagi pula jenis mutiara buatan yang terdapat di pasaran ialah mutiara swarovski. Mutiara swaroski sama adalah dihasilkan seperti kristal swarovski dari pengeluar yang sama. Konsepnya adalah kristal swarovski yang kemudiannya disaluti dengan mutiara secara sentetik. Pelbagai warna yang dihasilkan oleh mutiara ini adalah dipengaruhi oleh warna kristal yang terdapat di dalamnya.

swarovski-pearl-apricot.jpgswarovski-pearl-baby-blue.jpgswarovski-pearl-black.jpgswarovski-pearl-bronze.jpg

Advertisements

3 Komen »

  1. qashck said

    Boleh saya dapatkan infO ttg nilai mutiara air masin dgn harga borong??

  2. halfae said

    SAYA boleh juga membekalkan mutiara asli dari sabah dan semporna .. mutiara boleh didapati dalam bentuk aksesori, mutiara sahaja mahupun yg masih dalam kepah lagi berminat hubungi saya di no 0138573670, atau email ke halfae@yahoo.com atau hubungi melalui facebook (id sama ngan email) mutiara dijual dengan harga borong dan murah malah asli lagi

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: