Tentang Mutiara Sabah

Pada zaman dahulu sebelum manusia menerokai alam semulajadi, laut dipenuhi dengan pelbagai hidupan dan permata yang amat bernilai iaitu mutiara. Mutiara telah mula digunakan sebagai barang perhiasan dan juga dalam ilmu perubatan pada awal zaman Greek, Asia dan Kepulauan Pasifik. Selama kira-kira 5,000 tahun kita telah menikmati kemewahan daripada permata ini tetapi sejak satu abad yang lampau, mutiara telah dihasilkan melalui cara ternakan. Walaupun beberapa buah negara telah dikenali sebagai salah sebuah negara yang pakar dalam bidang ini.

Di Malaysia, sebuah syarikat secara usahasama dengan Pelabur Jepun yang dinamakan Syarikat Kaya Pearls Sdn. Bhd. telah ditubuhkan pada tahun 1963 untuk tujuan pemeliharaan permata ini di Pulau Bohey Dulang kira-kira 18km dari Pekan Semporna, Sabah. Projek tersebut mempunyai keluasan kira-kira 11.5 hektar.Spesis Tiram Yang DiternakPada masa ini, syarikat Kaya Pearls Sdn. Bhd. sedang menternak tiram dari jenis “Silver lip” (Pinctada_maxima) untuk pengkulturan mutiara. Adalah didapati spesis ini boleh mengeluarkan mutiara yang berkualiti baik.Proses Memasukkan NukleusSebelum nukleus boleh dimasukkan, induk tiram terlebih dahulu disuntik bagi menggalakkan pengeluaran telur. Kemudian bahagian lapisan “mantle lobe” (dikenali juga sebagai “piece” daripda moluska lain dipotong dan disediakan untuk dilekatkan pada lapisan kulit. Satu belahan perlu dibuat pada bahagian tisu lembut tiram menggunakan alat yang tajam (Contoh: Pisau pembedahan – “scalpel”). Kemudian “piece” tadi akan dimasukkan kedalam belahan ini bersama-sama nukleus.”Peice” akan membesar menjadi “pearl-sac” mengelilingi nukleus, membentuk satu lapisan nipis “nacreous”. Daripada permukaan “Pearl-Sac” bahan “nacreous” akan keluar dan seterusnya membentuk tiga hingga empat lapisan sehari dan proses ini akan menjadi lengkap dalam masa satu hingga dua tahun.Kaedah Ternakan

Syarikat Kaya Pearls Sdn. Bhd. di Semporna, Sabah menggunakan kaedah rakit-rakit terapung  dan sangkar untuk pengkulturan tiram mutiara di laut berdekatan dengan Pulau Bohey Dulang, Semporna.

Jenis Mutiara Yang Dikultur

Terdapat dua jenis mutiara yang sedang dikultur oleh Syarikat Kaya Pearls Sdn. Bhd. iaitu mutiara berbentuk bulat dan mutiara berbentuk separuh bulat. Pemeliharaan mutiara berbentuk bulat memerlukan masa kira-kira dua tahun manakala mutiara berbentuk separuh bulat memerlukan masa sepuluh hingga dua belas bulan. Dalam jangkamasa tersebut, mutiara berbentuk separuh bulat boleh mencapai garispusat 15-20mm.

Pasaran

Mutiara yang dikultur oleh Syarikat Pearls ini diekspot ke negara Jepun dalam bentuk belum diproses. Mutiara ini kemudiannya diproses di Jepun dan akan dipasarkan di Jepun atau diekspot keluar negeri.

Perbezaan Mutiara Kultur Dan Mutiara Semulajadi

Banyak spekulasi yang timbul berkenaan keaslian mutiara yang dikultur pada awal tahun 1900an. Mutiara yang dikultur sesungguhnya adalah tulin sepertimana mutiara semulajadi. Perbezaan yang mungkin dapat dilihat pada mutiara semulajadi ialah rupa bentuk nukleus mutiara yang wujud. Pada mutiara semulajadi, praktikel pasir, telur parasit dan bahan-bahan lain akan membentuk neukleus di tengah-tengah. Sementara itu, pada mutiara yang dikultur, nukleus tiruan yang terdiri daripada kulit asal (bivalve) dimasukkan untuk menjadikan mutiara. Amnya, kedua-dua   proses pembentukan mutiara ini adalah serupa. Dengan kata lain, nukleus perlu untuk mendapatkan mutiara samada dilakukan oleh manusia ataupun secara semulajadi untuk membentuk lapisan “nacre” yang seterusnya akan membentuk mutiara yang amat bernilai.

Cara Mengenal Mutiara Yang Baik

Kriteria yang penting dalam menilai mutiara ialah kehalusan pada permukaannya. Kecacatan mutiara sukar ditentukan, tetapi ianya boleh ditentukan melalui tanda/ bintik ataupun lekuk yang kelihatan. Untuk mengenal kecacatan mutiara, permukaannya bolehlah diusap dengan hujung jari. Sekiranya terdapat dua atau lebih bintik, mutiara tersebut adalah tidak berkilau, menarik dan di tambah dengan kilauan adalah baik untuk dibuat cincin.

Mutiara yang berat sudah tentu mempunyai lapisan “nacre dan dapat bertahan lama, manakala lapisan yang nipis/ halus hendaklah dielakkan. Mutiara yang mempunyai kecacatan yang sedikit boleh digunakan untuk kalung (rantai leher) tetapi ianya tidak sesuai untuk cincin. Harga mutiara adalah ditentukan oleh saiz- berbanding dengan kualiti. Contohnya harga “loose pearls’ bertambah bagi setiap milimeter garispusat. Dengan lain perkataan, harga mutiara bersaiz 7mm amat berbeza dengan 8mm.

Warna Mutiara

Warna mutiara yang biasa terdapat dipasaran ialah merah jambu, merah jambu susu, putih kuning, keperakan, keemasan hijau, hitam, biru dan coklat. Pakar-pakar mutiara amnya menasihatkan agar pemilihan warna ini disesuaikan / padankan dengan warna kulit si pemakai.

Penjagaan Mutiara

Tanda-tanda yang kecil yang mencacatkan mutiara boleh dihilangkan dengan minyak zaitun. Perhatian!! elakkan dari memakai mutiara anda semasa mandi, di dapur atau mencuci. Warna mutiara boleh berubah kerana mutiara terbentuk daripada kalsium karbonat.

Dipetik daripada Mutiara Kultur – Khazanah Berharga Dari Perairan Malaysia, Bahagian Pengembangan & Latihan, Jabatan Perikanan Sabah, Julai 1992

Advertisements

25 Komen »

 1. adakudus said

  hello,

  saya merupakan wakil pelajar diploma business management dari politeknik kota bharu. saya bercadang untuk membuat lawatan sambil belajar ke sabah. Salah satu aktiviti dalam lawatan tersebut iaitu untuk membuat tinjauan berkenaan pengeluaran mutiara di sabah. kalau saya dapatkan maklumat berkenaan syarikat supaya saya boleh menghubungi syarikat ini.

 2. lahirul said

  Buat masa ni saya masih belum memiliki premis tetap. Banyak terlibat expo dsb sahaja. InsyAllah dalam proses untuk mendapatkan satu premis tetap masa terdekat ni.

  kalau adik dah datang ke sabah tu saya cadangkan adik melawat ke pasar filipina utk pelbagai pilihan jualan di sana.

  wassalam

 3. Vijay said

  Hi,

  I’m interested in buying pearl beads and pearl jeweleries in bulk.

  Do you have any contacts in Sabah that you know.

  Your information is well appreciated.

  Thanks
  Vijay

 4. lahirul said

  Pasar Kraftangan @ lebih dikenali sebagai pasar Filipina terletak di tengah bandar KK, bersebelahan dengan pasar Besar KK, berhadapan dengan Hotel Le’ Meridien. sampai bandar KK, tanya saja di mana pasar filipina, rata2 memang tau…

 5. benarkah mutiara tulen tidak menampakkan sebarang kesan apabila dikikis

  • lahirul said

   kesan tetap ada tapi beza dia dari segi ketahanannya

 6. alers said

  bagaimana saya ingin mengetauhi lebih lanjut tentang sejarah penubuhan syarikat mutiara yang ada di samporna dan saya ingin mengetauhi kegiatan kegiatan perniagaan yang telah di lakukan dari dahulu sehingga sekarang. adakah laman web yang khusus untuk keterangan tentang prodak mutiara samporna mahupun di negeri sabah ini?

 7. Saya ditugaskan mencari pengusaha barang kemas atau hiasan atau sesiapa yang inginkan mutiara disempurna itu dalam kuantiti yang sepatutnya. Saya tinggal di Senawang, N.Sembilan, boleh hubungi saya ditalian +60132608598. T. Kasih

 8. Sean Chan said

  Hi , saya berminat dgn mutiara sabah (salt water pearl) , saya dan rakan saya sedang mencari supplyer mutiara (base in semporna) . kindly tell me how to contact them k

  • iqbal said

   hi.. do u still finding a dealer for the pearls from semporna…i can bring for you some pearls to you.. i am iqbal from:semporna =) great deal, great price..

 9. Adrian Chong said

  looking for mutiara ? im supplying … can order in bulk quantity also…for any enquiry can msg me

 10. anna said

  Apakah perbezaan ataupun perbezaan ketara yang boleh dilihat di antara mutiara air masin dan mutiara air tawar? dan bagaimakah cara untuk mengenalpasti yang mana satu mutiara air masin dan yg mana satu mutiara air tawar yang sebenar kerana pembeli mungkin boleh tertipu dengan penjual yang tidak bertanggungjawab ketika membeli. Terima Kasih.

 11. halfae said

  SAYA boleh juga membekalkan mutiara asli dari sabah dan semporna .. mutiara boleh didapati dalam bentuk aksesori, mutiara sahaja mahupun yg masih dalam kepah lagi berminat hubungi saya di no 0138573670, atau email ke halfae@yahoo.com atau hubungi melalui facebook (id sama ngan email) mutiara dijual dengan harga borong dan murah malah asli lagi

 12. farah said

  kalo tempah brape hari blh dapat? n brape plak harga untuk mutiara sahaja (yg belum diubah dalam bentuk aksesori), dan harga yg still dalam cengkerang?

  • iqbal said

   salam.. saya merupakan penjual mutiara asli dari semporna sabah.. jika berminat msg/call 0165840489

 13. mohamad suresh jesudass said

  salam….saya berminat untuk dapatkan mutiara tulen….tapi tak banyak…..saya perlukan sekitar 10 biji sahaja…..gread A punya………
  macam mana saya boleh dapat kan……..

  • iqbal said

   salam.. saya merupakan penjual mutiara dari Semporna, Sabah.. jika anda berminat boleh msg/miss call saya.. 0165840489

  • eddy said

   saya mempuyai 2 butir mutiara alami dari indonesia timor
   sila hubungin saya di talian 016 7094382

 14. rosa said

  slm..sya berminat utk menjual mutiara asli sabah.tp teda yakin dgn market terkini..rasanya skrg ni mutiara masih ada permintaan tinggi dri pelanggan ka?….tq

 15. zulkhairi said

  saya berminat,hendak membuka perniagaan mutiara dan kristal,,boleh saya thu harga untuk mutiara,1 set,

 16. Kamaruddin said said

  Saya memiliki beberapa butir mutiara berwarna hitam..saya tidak tahu sama ada ianya asli atau tidak. Saya bercadang ingin menjual mutiara tersebut tetapi saya tidak tahu bagaimana dan pada siapa saya harus jual mutiara tersebut.

  • Kamaruddin said said

   Saya memiliki beberapa butir mutiara berwarna hitam..saya tidak tahu sama ada ianya asli atau tidak. Saya bercadang ingin menjual mutiara tersebut tetapi saya tidak tahu bagaimana dan pada siapa saya harus jual mutiara tersebut. Pada sesiapa yg berminat boleh hubungi saya di talian 017 835 4453(Din)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: