Bagaimana kualiti mutiara ditentukan..

Bagaimana kualiti mutiara ditentukan?
Ia adalah satu persoalan yang subjektif untuk ditentukan jawapannya. Secara umumnya di sabah ini, ia tidak ditentukan secara jelas tentang standard pengukuran kualiti mutiara ini.

Secara umumnya ia ditentukan oleh saiz, bentuk dan kelicinan permukaan. Semakin besar saiz, bentuknya yang bulat sempurna dan permukaan yang licin berkilat maka semakin tinggilah kualiti sesuatu mutiara tersebut. Kebiasaannya ia lebih banyak digunapakai untuk mutiara air masin.

Bagaimanapun telah ada stantard yang digunapakai secara meluas yang telah digredkan oleh Gemological Institute of America (GIA). Pengkelasan kualiti mutiara adalah ditentukan mengikut kategori A, AA, AA+, dan AAA.

pearlinfo-surface-web.jpg

pearlinfo-shape-web.jpg

pearlinfo-size-web.jpg

pearlinfo-color-whiteovertones-web.jpg

Secara umumnya pemukaan berkilat AAA, warna cerah (silver rose), bentuk yang bulat, dan saiz yang besar yang mempunyai kualiti dan harga yang tinggi.

dapatkan kupon promosi 30% di mutiarashop

About these ads

18 Komen »

  1. Rosma berkata

    Nak tanya, betul ker mutiara ni boleh membiak?
    Kenapa bentuknya berubah? seperti nak multiply? tnx

  2. siti berkata

    nak tnya mcmana nak beli borong barangan mutiara ni…tq

  3. lajikun berkata

    nk tanye. mutiara air masin betul ke kat sabah?bagaimana pulak gan mutiara asli?

  4. lahirul berkata

    Mutiara tak membiak.Ia terbentuk semulajadi. Bentuknya berubah disebabkan faktor masa, persekitaran dsb.

  5. lahirul berkata

    Mutiara terbahagi 2 iaitu mutiara air masin dan mutiara air tawar. Kat sabah memang ada 1 pulau yang menghasilkan mutiara iaitu di daerah Semporna. Tapi kebanyakan hasilnya diexport sbb sykt yang mengusahakan di pulau tersebut joint venture dengan sykt dari jepun. Kebanyakan bekalan yang banyak dijual di sabah skg adalah bekalan yang diperolehi dari selatan filipina

  6. cheq-sue berkata

    salam. cheq-sue baru 1st time ke sabah bulan lepas. memang syok dan tak lepaskan peluang membeli aksesori kristal dan mutiara dari sabah. Hajat mau pergi lagi. harap sudi lawat blog cheq-sue utk lihat artikel yg cheq-sue tulis berkaitan mutiara & kristal sabah. kenapa website ini dah lama tak update? harap dpt kenal tuan empunya blog. salam perkenalan.

  7. fid berkata

    kat mana nak beli gelang n cincin mutiara air masin?

  8. Freeda berkata

    Hi! Saya baru balik dari Sabah and visited kedai mutiara tu:)

  9. linda berkata

    Hai…i nak tanya macam mana yang nak dapatkan mutiara tu secara borong.
    sila hubungi saya linda 012-7260597

  10. lyn berkata

    saya perunding perkawinan.catering dan segalanya.so saya mahukannya untuk jadikan cenderahati tetamu.paling sikit pun saya akan order 500 biji .so mcm mana dgn harganya?

  11. iza berkata

    salam…

    saya dari kangar.
    saya berniaga barang kecantikan secara kecil2an.
    bagaimana saya nak dapatkan harga borong untuk kerongsang mutiara,gelang,butang baju melayu dan set ranatai dan gelang mutiara?
    sekarang ni saya beli dengan kawan tapi harganya agak mahal disebabkan jualan atas banyak tangan.
    saya harap che sue dapat bantu saya untuk mendapatkan katalog dan harga borong tersebut.
    insyaallah kita boleh bekerjasama.
    tq!

    • lahirul berkata

      boleh insyAllah.web saya di mutiarasabah.com hampir siap sepenuhnya sehari dua ni.boleh dapatkan di sana senarai borong. saya akan emailkan juga nanti senarai borong tersebut.

  12. norlaila berkata

    saya ingin memesan mutiara sabah utk perniagaan kecil-kecilan dan gelang sabah brpa harga dan bagaimana utk medptkannya saya tinggal di KL

  13. zaza berkata

    cam na nk cari proses pembuatan mutiara ha????????????????

  14. Makuba berkata

    Salam,

    Saya nak tanya apakah perbezaan kualiti mutiara yang dihasilakan di semporna dan yang terdapat di selatan filipina? soalan kedua, bagaimanakan hendak berhubung dengan pembekal di Semporna? adakah alamat yang spesifik?

    Sekian terima kasih.

  15. subhi rosli berkata

    Salam Sejahtera

    Saya ingin bertanya tentang:

    1. Sebiji mutiara yang bersize 10-15mm
    2. Gred AA
    3. Permukaan licin dan bulat.
    4. Berwarna putih

    Terima Kasih

  16. Cyunk Hazirah berkata

    Salam ? hm . sye nk tnye , bgaimanakh mutu mutiara dtntukan ? sye msih lgi tdk fhm dgn ape yg dtrngkn diatas . jadi sye mntk tl0ng spye trngkn lbih jelas . Terima kasih =)

  17. kashiyo berkata

    Pada pendapat anda, kenapa mutiara perlu digredkan?

RSS feed untuk komen pos ini · URI Trackback

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: